Als stress te veel wordt

Op 20 september organiseerde het Autisme Netwerk Noord een kennisbijeenkomst voor het netwerkpartners over het thema Autisme – stress – brein – lichaam. De dorpsgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten Nieuw Woelwijck in Sappemeer was zo aardig om haar theaterzaal beschikbaar te stellen. De zaal was goed gevuld, met in totaal zo’n 140 mensen.

Eerst kwam Jochem Middendorf, ervaringsdeskundige bij Cosis in Assen, vertellen over hoe hij met stress omging. Wanneer hij merkt dat hij in het denken blijft hangen, komt hij letterlijk weer in beweging door bijvoorbeeld te gaan sporten. Hij gaat dan ook weer op zoek naar doelen, iets om van te dromen. Daarnaast adviseert hij iedereen met autisme om een persoonlijke handleiding te schrijven en minder te maskeren en meer grenzen te stellen.

Hetty Jungschläger, (www.hetty.nu)  hartcoherentiecoach uit Den Haag, vertelde daarna uit eigen ervaring en uit ervaring met cliënten, hoe hartcoherentie kan helpen om de stress te verminderen. Natuurlijk zei ze erbij: “Autisme kun je niet wegademen”. Ze legde uit hoe mensen met autisme sneller in een melt-down komen, doordat er geen goede balans is tussen het chronische stresshormoon cortisol en DHEA, wat loskomt bij positieve ervaringen. Door het energielandschap in kaart te brengen, te kijken welke emoties uitputten, remmen, vitaliseren of rust geven, en ademhalingstechnieken te gebruiken om de hartcoherentie te bevorderen, kan de stress verminderd worden. Ook wees ze iedereen erop dat elk mens een eigen energieveld heeft en dat zijn coherent invloed heeft op de cliënt.

Als laatste spreekster kwam Annelies Spek van het Autisme Expertise Centrum uit Eemnes. Zij vertelde over autistische burn-out en alle factoren die daaraan bijdragen. Autistische gedragingen kunnen stressverlagend werken, en daarom beter niet gecamoufleerd worden. Bij een autistisch burn-out staat de angst vaak meer voorop, in plaats van depressieve gevoelens, en valt het op dat zelfs routines niet meer lukken. Zij pleit ervoor om indien nodig prikkels te vermijden, maar daar wel bij te benoemen dat dit waarschijnlijk maar tijdelijk nodig is: “Nadat de brand geblust is, kan de natuur weer tot bloei komen.”

Kijk hier voor een Fotoimpressie en de lezingen van Lezing Hetty Jungschläger hartcoherentie en ASS en Lezing Annelies Spek Autistische burn-out.