Elk moment van de dag komen er allerlei prikkels binnen waar u waarschijnlijk helemaal niet bewust van bent. Bij alles wat we doen, zijn we dan ook afhankelijk van onze zintuigen. Bij de meeste mensen verloopt deze prikkelverwerking gereguleerd en komen er niet te veel, maar ook niet te weinig prikkels binnen. Maar wat als er te veel prikkels zijn…of juist te weinig? Je gaat piekeren, wordt minder geconcentreerd, bent snel moe of juist afgeleid. Hoe ga je hiermee binnen de school om? En wat kan de docent bijvoorbeeld voor deze leerlingen betekenen?

Om meer bewustzijn te creëren en informatie te verspreiden over zintuiglijke prikkelverwerking en onder- en overprikkeling, is namens het Autisme Netwerk Friesland een ‘Prikkelmand’ samengesteld. In deze ‘Prikkelmand’ zitten tools om zelf en met uw leerlingen aan de slag te gaan.
Van de verschillende zintuigen hebben we iets toegevoegd:

Horen

Podcast: ‘Naar school in een prikkelende wereld’. Een openhartig gesprek met een middelbare scholier en haar moeder. Er wordt gesproken over licht, geluid en andere prikkels die het dagelijks leven van deze jongere beïnvloeden en wat we kunnen doen om ze beter te kunnen verwerken.

Zien

Prikkelverwerking poster

Wat is zintuiglijke prikkelverwerking?

Webinar van Angela Rozema van het Sensory Lab Academy: ‘Help, ik ontplof; over prikkelverwerking & emotie-regulatie’. In deze Webinar word je meegenomen in de wereld van de zintuiglijke prikkelverwerking en welke gevolgen dat kan hebben in het dagelijks leven. (*aanmelden verplicht)
Poster: Onder- en overprikkeling in de klas (van de Wiebelen en friemelen reeks).
Flyer: Autisme Netwerk Friesland, wat is het en wat doen we?

Voelen

Prikkelprofiel: Via het werkboek, het kaartspel en de opdrachten krijg je samen met je leerling, cliënt of kind meer inzicht in zijn of haar overprikkeling en kom je samen tot een Prikkelprofiel. Dit is een signaleringsplan dat de prikkels in kaart brengt en handvatten geeft om prikkels te verminderen en overprikkeling te voorkomen.

Onderdelen Prikkelmand

De prikkelmand bestaat uit verschillende onderdelen met elk informatie over prikkelverwerking in en om school. De volgende lijst bevat alle links naar de verschillende onderdelen:

Voor meer informatie over dit project of andere activiteiten van het netwerk kunt u contact opnemen met ons via onze contactpagina.