Op maandagavond 8 februari 2021 van 19.45 uur tot 21.00 uur via ZOOM. Dit is een herhaling van 9 november 2020.

Opgave kan via: https://bit.ly/38vAyNq

Waar gaan we het over hebben?
Autisme komt minder vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes en vrouwen, op het eerste gezicht, anders uit kan zien. Het lijkt minder ernstig en minder typisch autistisch. Dus kan je dan wel van autisme spreken? Veel meisjes en vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze gaan hun problemen camoufleren, maar dit kan een hoge tol eisen. Geregeld krijgen ze bijkomende lichamelijke en psychische problemen (zoals angst, depressie, burn-out klachten, eetstoornissen). Maar behandeling van deze problemen helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij meisjes en vrouwen uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling en begeleiding ingezet kan worden.

Sprekers
Dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze is als manager behandelzaken van de specialistische teams (waaronder Expertise Team Jonge Kind, autisme, FASD en GTS) verbonden aan INTER-PSY te Groningen. Ze diagnosticeert en behandelt volwassenen met ontwikkelingsstoornissen, met name met ASS. Els is voorzitter van de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en van CASS18+.

Drs. Marrit E. Buruma is orthopedagoog en werkzaam bij het Expertise Team Jonge Kind van INTER-PSY. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar vroeg sociaal communicatief gedrag van jonge kinderen met autisme 0-6 jaar). Zij is lid van de FANN en van het Autisme Jonge Kind – Expertisenetwerk.

maandagavond 8 februari om 19.45u – 21.00 via ZOOM
Vanaf 19.30 kun je inloggen en wachten in de digitale wachtkamer